Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 29, 2012

Lagu by bedroom sanctuary

Hariku harus dipenuhi dengan kehadiranmu
Sayangku
Fikiranku hanya dipenuhi dengan senyumanmu
Alangkah indah jika dirimu sentiasa disisiku
Sayangku
Berikanku hanya satu hanya satu lagu
Hariku harus dipenuhi dengan kemanjaanmu
Cintaku
Fikiranku hanya dipenuhi dengan suaramu
Divaku
Alangkan indah jika dirimu sentiasa disisiku
Sayangku
Berikanku hanya satu hanya satu lagu
Alangkah indah jika dirimu sentiasa disisiku
Sayangku
Berikanlah hanya satu hanya satu lagu


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, March 27, 2012

Two & seven

Haih....entry untuk dieya asyek tertanggoh je.dah sebulan dh kot. Gigih ni nak siapkan ni. Tapi semakin gigih aku nak siapkan semakin takde idea. Hipothesis yang langsung xder kaitan. Heheheh

21 march 1985, ami berjaya keluarkan aku dengan smoothnye (ok, aku reka je) pada pukul 1.10pagi. Mase tu kalo tak silap aku pa blom balik lg dr tengok bola Negeri Sembilan lawan Terengganu. Giler tak aku masih ingat ape yang berlaku mase aku umur tak sampai 24 jam. Ok, tak faham ngan lawak aku ey? Lantak la. Hahajajaja

Sejak aku blajar kat Dungun, everytime 21 March kol 1.10 pagi aku akan sembahyang hajat dan sujud syukor sebagai tanda berterima kasih aku kepada Pencipta sebab bagi aku peluang untuk terus hidup. Tapi, tahun ni aku terrrrrrmiss. Biasela dah ade suami ni kan.... Eh? Ok, tak payah faham. Lalalalalalal~~~~

Tapi, yang bestnye, member2 opis buat so called pot luck on that day which is dengan perasannye aku declare my birthday party. Hehehehe




Alamak! Senget. Nanti2 la betolkan. Hehehehe. Carrot Cake ni homemade by kak yan. Mekaseh kak yan. Cake ni memang superb gile. Kak yan pon ade belikan nasi lemak sorang satu. Untuk besday-yang-tak-berapa-nak-girl ni dapat nasi kerabu. Oh, jatuh chenta!!!!




Fruit tart by dilla. Mekaseh jugak dilla! Gile jeles aku ngan kaum yang pandai dok kat dapur ni. Aku dok kat dapor pon kurang gemar, canne la nk pandai masak bagai kan...




Buah sponsored by naja ngan kak mai. Siap ade buah kundang ok! Mekaseh korang!




Sila abaikan muka aku yang senget itu ye. Mekaseh korang! Korang memang rock!!!!!!

Tapi kan...last2 tu aku sedeh... Dapat message dari ayahdieya cakap balik lambat. Pasrah je aku. tapi mmg lambat pon. Almost kol12 tngah malam kot. Pastu aku merajuk. Umur dh masuk 27 tahun pon nak merajuk hal2 remeh ni kan. Burok perangai kan? Hihihihihiuh

Tapi esoknye ayahdieya balik awal. Aku lepak dalam bilik ngan dieya. Aku dengar je bunyi2 plastik kat luar. Dah tersenyum sorang2 dah aku time tu. Kontrol2. Jangan spoilkan mood ayahdieya untuk buat surprise ok.hahahahahahah

Tibe2 'happy besday to you, happy besday to you, happy besday to ibu, happy besday to u...'. Walaupun aku dah agak tapi aku still excited.hehehehe




Ayahdieya cakap mmg die dah rancang nak buat macam ni semalam. Tapi sebab comitment keje die xboleh nak buat pape. Abang.....nyesalnye merajuk semalam. Sori sangat2....huhuhuhuhu. Tengkiu otokecho!!! Tiokucuk really love you.....

Nak share sket kajian dato' dr fadzilah kamsah untuk bulan kelahiran Mac :

1) berpesonaliti menarik & menawan : serius?!!

2) mudah didampingi : memang pon. Nak2 yang ensem. Eh?

3) sangat pemalu & pemendam rasa : macam langsung tak kene je

4) sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan & alam persekitaran : tengok gak la subject ape kan. Paling sensitif kalo pasal anak. Oh, sifat keibuan terlalu menebal nih

5) suka pada kedamaian : teramat sangat!

6) sangat peka pada orang lain : ye ke...?

7) sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain : maybe sebab aku suke bercakap kot

8) tidak cepat marah & sangat amanah : oh, saye cepat panas ye dato'

9) tahu membalas & mengenang budi : malu ai tau dato'....

10) pemerhatian & penilaian yang sangat tajam : dah name pon orang economy....

11) kecenderungan untuk berdendam jika tidak terkawal : kadang2 aku akan buat balik ape yang orang tu buat kat aku. Aku amalkan konsep ala2 what u give u get back bebeh...

12) suka berangan2 : 24jam pon aku boleh

13) suka melancong : memang suke pon tapi kewangan selalu sangat tidak mengizinkan

14) sangat manja & suka diberi perhation yang sangat tinggi : INDEED!!!!!!!

15) kelam kabut dalam memilih pasangan : sebab tu form 1 dah sibuk nak berkapel. Tapi Alhamdulillah kekal sampai sekarang

16) suka dengan hiasan rumahtangga : suka suka suka! Tapi tak kreatif pon

17) punya bakat seni dalam bidang muzik : LOL!!!tak boleh blah!

18) jangan terlalu mengikut selera & perasaan : i tengah belajar ke arah tu la sekarang ni dato'....

Monday, March 26, 2012

xsuke dieya demam....

Betol la orang cakap, kalo anak sakit ibu mesti sakit sekali. Merengek, ibu susah hati. Anak taknak makan, ibu susah hati. Suhu anak panas, ibu susah hati. Seme ibu nak susah hati. Ayah pon susah hati. Tapi ayah tak tunjuk sangat macam ibu. Ibu,standard la,kecoh je lebeh kan....

kol 2pagi. 3rd day. Temperature dieya 3.9'C. Pergh!!!! Tengah minum susu tu jugak aku bukak baju dieya. Amek air beras, lap2 badan dieya. Mesti sejuk gile dah la bilik pasang air-cond time ni. Ayahdieya setup rice cooker nak steaming kan dieya. Tapi dieya nangis sekuat ati mase steaming tu. Dulu time tak reti pape pasrah je. Hehehehe

video


Kuatkan ayahdieya tepok. Don't worry, bunyi je lebeh. But dieya really enjoyed this treatment tau. Kalo tengah main2 ayahdieya tepuk kat belakang, on the spot dieya baring. Best kot... Rase lega kot kan. Hasilnye banyak gak hingus keluar

Esok aku bawak gi columbia asia hospital yg kat cheras tu. Sebelah JJ balakong.




Ade rupe macam budak sakit tak? Memang tak pon. Memang xleh duduk diam pon. Panjat situ, panjat sini. Ni tak boleh kaki lagi ni. Tak tahu la rupa dah boleh jalan nanti.

Doctor kate demam biase je. Asma xde. Kahak tak banyak pon. Tekak xmerah so HFMD xde. Riso betul aku dengan HFMD ni. Musim kot sekarang. Alhamdulillah dieya bebas dengan penyakit2 tu. Aku tanye doctor kenape this time demam dieya sampai 3ari. Biasenye 2nd day dah baik. Doctor cakap 'awak batuk pon xmakan ubat. So,virus memang sentiasa ade dengan baby'. Errr,ok, aku kene marah....huhuhuhuhuu

Gigi dieya dah 2 batang dah. Due2 kat bawah. Senget plak tu. Macam gigi aku. YES!!! At least ade gak dieya amek dari aku kan... Kalo tak manjang je amek dari ayahdieya. Dengki aku!!! Huh!!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, March 7, 2012

Dieya is 1!!!!

Anak dara i is now turning to 1 year old already!!! Are you serius?! Are you trying to make a silly joke?! No, i am not ok!!!! This is for real ok!!!

Cepatnye mase berlalu. Pejam celik pejam celik dan setahun. Pejam celik pejam celik dah dapat adik. Eh? Lalalallala~~~. Belum lagi kot. Kitorang belom totally ready lagi.

Aku tengah berusaha sehabis gigih nih nak buat entry experience aku mendownloadkan dieya di mukabumi yang penuh onak ranjau yang berduri inih. Tapi nantilah. Entry ni pun aku rewrite sebab aritu aku lupa nak save. Ok, aku tipu bukan lupe nak save, memang tak save pon. Haih la yaya....

Kitorang celebrate birthday dieya dengan penuh kesederhaan tanpa mengeluarkan belanja yang banyak selari dengan panduan Islam. Tak baek membazir ok! Statement cover yang tak boleh blah. Since dieya pun baru je setahun tak faham pun ape die epy besday to you nih, plus plak keadaan umah yang nak main galah panjang pun tak lepas, kitorang jemput muka2 biase je datang umah. Ala2 tetamu wajib r ni.



alangkah tetamu wajib pon umah aku penuh macam ni kan. Ish, tak boleh jadi nih. Kene ade landed house gak kan. Baru r best nak buat pape kan...



Antara hidangan yang disajikan. Nasi ayam yang seriusly superb. Ramai puji ok! Tapi memang best pon. Siap aku pakse sorang2 tapau lagi sebab berlebih sangat kan. Sate ayam pun menjoinkan diri beliau. Boleh la plak aku lupe nak order nasi impit sekali. Tapi takde plak orang tegur pun. Anggap jela diorang tak perasaan kan. Actually aku ade buat trifle. 1st time buat ni, gile besar angan2 nak serve kat tetamu. Takde trial2 dah. Ape celop der nak test2 cuba jaya dulu. Kite amalkan konsep cube terus berjaya terus. Barulah semangat 1 Malaysia! Tapi memang tak berjaye pon. Rupa paras yang sangat mengecewakan sampai aku tak sanggup nak rase sebab tak sanggup nak kutuk diri sendiri. Last2 aku buang je walaupun ayahdieya cakap die nak makan. Hai bang, dah 4 ari kot dalam fridge sikit pon tak sentuh lagi. Ni mesti sebab tak sampai hati nak kutuk bini sendiri sebab tak reti masak kan? Last but not least ye puan2, dah name pon birthday, haruslah diserikan dengan cake.



At first aku beriye tempah cake yang rainbow bagai. Kononnye nak tunjukkan kelainan r kan. Kata kau!! Akan tetapi setelah banyak halangan dan dugaan yang menimpa maka dengan ini, last minute plan, secret resipe sudah... Ok what, secret recipe tu!!! Ppfffffp

Akan tetapi, cake ini telah berjaya dicabuli oleh birthday girl sebelum tetamu makan lagi



Tadaaaa!!!! Punye la aku control tangan dieya taknak bagi sentuh cake tersebut kan. Sekali.....



Tak dapat tangan kaki pon boleh. Haih, nasib la ko birthday girl dieya... Oh, time ini saya dimarahi secara halus dan perlahan oleh ayahdieya.... Sob sob sob...



Doorgift plak kami bagi apa yang sesuai dimamam oleh budak umur setahun. Memandangkan tetamu cilik memang sebaya dieya je. Jigsaw puzzle tu ayahdieya yang cadangkan. Since lagi 3 tu bende yang diconsumekan, die cakap kene ade something yang ala2 ever lasting gitu.

Overall, alhamdulillah berjalan dengan lancar. Mekaseh kepada yang hadir dan sudi memeriahkan majlis yang tidak seberapa ini dan sudi menceriakan dieya dengan pemberian hadiah yang awesome gitu.


Oh, nak cakap jugak la...


Hadiah dari ayah. Time nak pilih tricycle ni bukan main lame lagi. Bahagian depan ayahdieya suke yang ni. Bahagian belakang suke yang lagi 1. Tapi type of tire berpihak kepada yang ni sebab totally soft rubber. So, kalo atas tar tu taklah bunyi kuat sangat.



Ni hadiah dari ibu. Doomoo beanbag. Serius best gile kalo landing atas ni. Kalo la aku dapat 1 memang 14 malam r aku tak tidur atas katil. Bantai tidur atas beanbag je.

Abang, birthday sayang 21 mac ni abang tak lupe kan?
*wink wink*

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, March 1, 2012

Penderaan mental

Semalam heboh pasal budak kat taska dibedung kuat2 dan ade sorang diplasterkan mulut.tibe2 aku jadi emo giler sebab bende yang sama dieya pernah kene kat 1st taska dulu!!! Serius video tu buat aku berapi!!! Ape ke bengap la dorang ni. Marahkan majikan budak yang jadi mangsa. Budak tu tak bersalah langsung kat ko. Yang ko meroyan nak seksa budak tu ape celop der?

Aku boleh bayanh macamana sensaranye budak2 tu. Dah la kene bedung kuat gile, mesti nanges2 sebab panas dan tak selesa. Yang mampu buay just tergolek2 then tertidur sebab penat nanges. MasyaAllah...ape la kejam sangat diorang ni...

Ok,nak tenang jap



Tarik nafas...



Hembus...



Tak boleh la....
Emo lagi la...




Hanya budak ni je boleh buat
aku tenang

Mungkin Allah nak tunjuk, aku lupa nak bagi soother kat taska. Tengah buat keje teacher called cakap soother takder. Tapi sebab komitmen keje (ok, my bad) aku decided nak hantar time lunch nanti since teacher cakap pakai yang spare kat taska dulu. That time aku tak terpikir pon condition soother tu. A'ah ek, nape tak terpikir ek? Ntah2 terdedah macam tu je all the time. Eh, tak kot. Mesti teacher basuh dulu before bagi kat dieya. Positive yaya positive.

Sampai je aku cakap kat supervisor nak tengok dieya kat atas. Baby memang diorang letak kat atas. Sebab bilik besar. Master bedroom siap ade aircond bagaikan. Aku ketuk dulu pintu sebab berkunci dari dalam. Then teacher bukak pintu tergamam tengok aku tapi tak sempat buat ape2. Aku cati dieua tak jumpe. Then teacher cakap "tengok tu,asyik nangis je soother tercabut" baru aku perasaan budak yang tak nampak muke tu adalah DIEYA!!! Anak aku!!! SubhanaAllah... Teacher letak bantal atas muka dieya taknak bagi soother tercabut. Masalahnya kenape tutup the whole muke dieya? Time tu dieya belom pun 4bulan. Apela sangat budak tak sampai 4bulan mampu buat?




Eh,senyum plak dieya nih...dieya mase 4bulan.

Aku angkat bantal tu dari muka dieya. Aku tak tahu ape perasaan aku mase tu. Sedeh? Terkejut? Takut? Marah? Bengang? Terkesima? Tak tahu! Serius tak tahu!! Yang aku tahu aku nak jumpe ayahdieya. Tu je yang aku terpikir...sebelum balik aku tidukan dieya dulu. Bagi betul2 tidur. Aku tak tahu kenapala aku tak amek je dieya terus bawak balik mase tu. Cume aku terpikir nak jumpe ayahdieya. Nak cerite ayahdieya. Serius aku blur! Aku blur sebab kenape la berlaku kepada dieya? Ape salah aku kat diorang? Apa salah dieya kat diorang? Once awhile aku ade tanye macamane dieya kat taska? Beri diorang masalah tak? Tapi semuanya positive. "dieya ok je yaya. Ko x payah risau la". Yang ni ko kate tak payah risau? Kepale hanggok ko!!!

Sampai umah bile aku dah tenang, aku sent message kat teacher cakap aku terkejut dan sangat panas hati dengan tindakan die tu tapi still in polite way. Sebab aku pikir soft communication tu lagi berkesan la dari terus tuduh macam tu. "takde yaya. Awak salah faham ni. Akak tak pernah buat dieya macam tu" eh pompuan, aku kot yang angkat bantal tu dari atas muka anak aku!!! Mase amek dieya pon teacher cakap benda yang sama. Tapi aku nekad dah nak tukarkan dieya ke taska yangblain. Nasib time tu memang dah hujung2 bulan dah.

Mase aku cakap nak tukarkan dieya kat taska laen, teacher tanye kenapa nak tukarkan dieya tibe2? Pasal hari tu ke? Eh, tahu la plak kot pasal haritu ke ape. Tapi aku hanya senyum je. Malas nak keruhkan lagi keadaab since aku pon kene hargai jasa diorang jaga dieya sepanjang 2 bulan tu

Ya ALLAH, ko peliharakanlah Dieya Adriana Batrisya. Amin.....

- Posted using BlogPress from my iPhone